CGM.pl/info prasowe, 11.12.2014 / foto: materiały prasowe

TAGI: Paszporty Polityki

Ogłoszono nominacje do Paszportów "Polityki"

Prezentujemy kandydatów do muzycznych nagród.

Paszporty "Polityki" to jedna z najbardziej prestiżowych nagród w Polsce, przyznawana od 22 lat. Nagrody w poszczególnych kategoriach przyznawane są na podstawie wskazań krytyków w sześciu dziedzinach: film, teatr, sztuki wizualne, muzyka poważna, muzyka popularna, literatura.

{reklama-ebilet}

Nominacje w kategorii Muzyka Popularna:
Michał Biela. To szczególny przykład połączenia dojrzałości, świetnego warsztatu z ochotą na podejmowanie nowych tropów i wyzwań. Jedyny ból – za mało osób o tym wie - mówi o artyście  Agnieszka Szydłowska.

Pablopavo (na zdjęciu). Zanim jego teksty trafią do podręczników języka polskiego i zanim na stałe wejdzie do zacnego grona mistrzów polskiej piosenki, jego wyjątkowa umiejętność opowiadania historii, których nośnikiem pozostaje muzyka powinna zostać doceniona - Agnieszka Szydłowska.

Wacław Zimpel. Wyszedł z najbardziej poszukujących tradycji free jazzu lat 60. XX wieku i gładko wprowadził ich kreatywną gorączkę w nasze realia, sięgając tak do muzyki etnicznej, jak i współczesnej kameralistyki. Jeśli dodać do tego  duchową żarliwość jego kompozycji i improwizacji oraz techniczną wirtuozerią, mamy wręcz wzorcową postać jazzmana nowego stulecia - komentuje Rafał Księżyk.

Nominacje w kategorii Muzyka Poważna:
Łukasz Długosz. Jeden z najciekawszych interpretatorów muzyki fletowej, wybitny solista, wytrawny kameralista - motywuje kandydaturę Adam Rozlach.

Dariusz Przybylski. Kompozytor wierzący w wartość tradycyjnych instrumentów, a przy tym tworzący muzykę nowoczesną, pełną ekspresji, komunikatywną zarazem - Jacek Marczyński.

Kwadrofonik. Nie zawsze z fuzji dwóch dobrych zespołów powstaje trzeci, jeszcze lepszy. Ale to właśnie ten przypadek. W naszym muzycznym świecie są ewenementem, bowiem z równą pasją »pożerają« współczesność, tradycję i folk, co piosenkę i klasykę XX wieku. Zagrają i opracują dla siebie wszystko – zawsze ze smakiem, gustowanie, inteligentnie - argumentuje Jacek Hawryluk.